Peter Drehmanns
Kraamkamer

Aankondiging nieuwe roman De schrijver en zijn meisjes

Bijdrage aan bundel Avier – de gedichten van 2014

Bijdrage aan bundel Dichterbijen / Poet Bees

Bijdrage aan bundel Een koffer vol verhalen

Bijdrage aan De Utrechtse Boekhouder

Bijdrage aan dichtbundel Terrible beauty / Barre schoonheid

Bijdrage aan Dichters uit de bundel, de moderne Nederlandstalige poëzie in 400 gedichten

Bijdrage aan magazine Eigen Huis

Bijdrage aan poëzieweblog De Contrabas

Bijdrage aan poëzieweblog De Contrabas

Bijdrage aan Schaduwpeloton – Fiets je eigen Tour d’Utrecht in 13 gedichten

Bijdrage aan Utrecht, hart van fietsend Nederland

Bijdrage aan Wilde flora

Bijdragen aan bundels Gedichten voor mannen en Poëzie voor vrouwen

Bijdragen aan De sportkalender 2010

Bijdragen aan DW B

Bijdragen aan literair tijdschrift De Brakke Hond

Bijdragen aan Mindmap in Venray

Bijdragen aan tijdschrift Het liegend Konijn

Boekpresentatie Het Wezen

De begeleider verschijnt bij Querido

De man die brak genomineerd voor Grote Inktslaaf Literatuurprijs

Dichtbundel verschijnt bij uitgeverij De Contrabas

Duo-optreden met Maan Leo in Vlissingen

Gedicht n.a.v. hommage aan Rogi Wieg

Gedicht onthuld in voormalige gevangenis Wolvenplein

Gedicht voor Utrechts zadelhoesje

Genomineerd voor 4de poëzieprijs Melopee.

Interview in De avonden over De begeleider

Interview met mij in Italië

Interview n.a.v. roman Van de Wereld

Interview op Cultura24

Interview over Het Wezen

Italiaanse vertaling van roman De begeleider verschijnt

Korte film n.a.v. prozaminiatuur De kroongetuige

Lancering dichtbundel Hedendaags reisadvies

Literaire Kermis

Masterclass schrijven in Venray

Nieuwe roman

Nominatie Halwijnprijs 2015

Onthulling gedicht Zonstraat

Optreden gedichtendag 2019

Optreden in kader van City2Cities

Optreden op Lezentv over dichtbundel Onder nog onopgehelderde omstandigheden

Optreden tijdens festival Mooie Woorden

Overstap naar uitgeverij Querido

Poëzieavond in Tricht

Presentatie dichtbundel Graafschade

Presentatie dichtbundel Onder nog onopgehelderde omstandigheden

Presentatie dichtbundel Regels voor Europa

Presentatie dichtbundel Wilhelminapark

Presentatie van bloemlezing Het Utrechts Dichtersgilde gaat dwars door de stad

Presentatie van gedichtenbundel Hortus conclusus

Recensie over roman De begeleider

Recensie van dichtbundel Graafschade

Roman Altijd maar begraven vertaald in het Duits

Roman De begeleider wordt vertaald in het Duits

Roman Soms sloot ik mijn ogen verschenen

Subsidie voor nieuwe roman

Uitgeroepen tot winnaar van de Halewijnprijs 2015

Verschijnen van dichtbundel Grafleggingen

Verschijnen van roman Van de Wereld

Verschijning van roman De brand in alles

Verschijning van roman De man die brak

Verschijning van roman De schrijver en zijn meisjes

Verschijning van roman De Vaderval

Vertoning van mijn documentaire

Voorproefje dichtbundel Grafleggingen


18/05/2023

Mijn volgende roman, die Het slapen op de koude vlakte zal heten, wordt uitgegeven door uitgeverij Vleugels en zal verschijnen in het voorjaar van 2024.


26/01/2023

Op 26 januari 2023 wordt in de Utrechtse bibliotheek Neude Ik weet niet eens hoe je heet – meer dan 80 Utrechtse dichters verzameld gepresenteerd, een bloemlezing onder redactie van het Utrechts Stadsdichtersgilde. Het betreft een krant die in een oplage van 5000 stuks verspreid wordt in Utrechtse bibliotheken en scholen. Hierin staat mijn gedicht ‘Voor het aangezicht van Ezechiël’ uit 2011.


05/09/2022

Op zondag 11 september vindt bij het Malieblad in Utrecht, nabij het Spoorwegmuseum, een Literaire Kermis plaats van 12.00 tot 16.30 uur. Daar houd ik een poëtische ode op de teek en ander boeiend ongedierte. Ook kan men mijn badgenoot worden terwijl ik in een met hemelwater gevulde kuip badpassages voorlees uit verschillende romans van mij.


19/08/2022

Op 18 september wordt Boetegrond ten doop gehouden, mijn veertiende roman. Deze feestelijke gebeurtenis vindt plaats bij NAR, Café der Kunsten, te Utrecht.


04/11/2021

Na een vertoning op het FilmArte Festival in Madrid zal mijn documentaire Op zoek naar de collageman nu ook op een Nederlands bioscoopscherm te zien zijn:  op zondag 14 november in filmtheater De Uitkijk te Amsterdam.


11/06/2021

Op dinsdag 15 juni gaat redacteur Peter de Rijk in gesprek met mij over mijn roman Het Wezen. Dit gesprek vindt plaats binnen de wekelijkse livestream/podcast De Epiloog. De Epiloog, een initiatief van Uitgeverij in de Knipscheer, wordt live gestreamd en technisch mogelijk gemaakt door de Pletterij, centrum voor debat en cultuur in Haarlem. De livestream start om 16.00 uur en is te volgen op de homepage van debat- en cultuurpodium Pletterij, op hun Facebook-pagina of op hun Youtube-kanaal. Op de laatste twee media kan de uitzending later ook worden teruggezien.


04/04/2021

Mijn documentaire Op zoek naar de collageman (Looking for the Collage Man) is geselecteerd voor het FilmArte Festival dat op 23 en 24 april in Madrid zal worden gehouden: zie hier


09/09/2020

Op 5 september werd Het Wezen, mijn dertiende roman, ten doop gehouden. De roman wordt gepubliceerd door uitgeverij In de Knipscheer. Hoofdpersoon van Het Wezen is een uitgebluste kunsthistoricus die zich afkeert van de westerse cultuur en zijn heil zoekt in de natuur van de Archipel, waar hij ook het mysterieuze Wezen hoopt te vinden.


08/06/2020

Op woensdag 22 juli zal om 14.00 uur een gedicht van mij onthuld worden dat is aangebracht op een muur van de Zonstraat in Utrecht. Dit gedicht is een ode aan de Oosterbuurt en drukt tegelijk de zorg uit die in de wijk bestaat over de steeds schevere verhouding tussen koop- en huurwoningen. Het gedicht zal onthuld worden door de buurtbewoners in aanwezigheid van wethouder Kees Diepeveen.


30/09/2019

Op 31 oktober zal ik samen met Frouke Arns voorlezen uit eigen werk tijdens een poëzieavond in Tricht. Na een gezamenlijk diner introduceert gastheer Peter van Steen mij door middel van een interview, waarna ik een half uur lang enkele gedichten en twee prozafragmenten ten gehore zal brengen. Bij eerdere poëzieavonden waren dichters als Maarten van der Graaff, Vrouwkje Tuinman, Mark Boog, Ester Naomi Perquin, Tsead Bruinja, Charles Ducal en Radna Fabias te gast.


10/05/2019

Op 18 mei wordt tijdens het Festival Europa in het Utrechtse Tivoli de dichtbundel Regels voor Europa ten doop gehouden. De bundel bevat gedichten van het Utrechts stadsdichtersgilde, waarvan ik ook deel uitmaak. Mijn bijdrage aan de bundel heet ‘Madame Europa’ en is een haat-liefdeverklaring aan het oude continent. 


29/01/2019

Op donderdag 31 januari is het Gedichtendag. Ik treed dan op als lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde, dat vanaf 19.00 uur acte de présence geeft in de Utrechtse boekhandel Broese. Andere gildedichters die zullen voordragen zijn o.a. Onno Kosters, Vicky Francken en Daniel Vis.


24/08/2018

Op 31 augustus zal een aan het Utrechtse Wilhelminapark gewijde dichtbundel ten doop worden gehouden in voornoemd park. De bundel is gevuld met gedichten van het Utrechtse stadsdichtersgilde, waarvan ik deel uitmaak. Ook zal daar dan een in steen gebeitelde strofe van mijn gedicht ‘Knuppelbrug’ worden onthuld in aanwezigheid van de burgemeester. Dit gedicht staat ook in de bundel. Onder meer Vicky Francken, Hanneke van Eijken, Alexis de Roode en Onno Kosters hebben een bijdrage geleverd aan de bundel.  


12/04/2018

Op zaterdag 14 april, Bookstore Day, treed ik samen met mijn schrijvende echtgenote Maan Leo op in boekhandel ’t Spui te Vlissingen. Wij zullen elkaar bevragen over onze boeken, onze poëtica en onze literaire plannen. Margreet de Haan, boekverkoper en mede-eigenaar van ’t Spui werd vorig jaar uitgeroepen tot boekverkoper van het jaar.
 


31/01/2018

Naar aanleiding van de verschijning van mijn nieuwe roman Van de wereld word ik op 1 februari geïnterviewd in de Gentse boekhandel Limerick. Vragensteller is Dirk Leyman, literatuurcriticus van De Morgen. Aanvang 19.00 uur.


12/12/2017

Op 18 januari 2018 zal mijn twaalfde roman verschijnen onder de titel Van de wereld. De roman speelt zich af in de wereld van de jeugdzorg en heeft als hoofdpersoon een 29-jarige gezinsvoogd die door de week allerlei crisissituaties heldhaftig het hoofd biedt, maar zich in het weekend (in zijn privéleven) aanzienlijk minder verantwoordelijk gedraagt. Op een gegeven moment komt het tot een dramatische botsing tussen deze twee leefstijlen. Zal de gezinsvoogd zichzelf nog weten te redden?


13/06/2017

Ter gelegenheid van de nu verschenen gedenkbundel In de kring van menselijke warmte, een hommage aan de in 2015 overleden dichter Rogi Wieg, heb ik het gedicht ‘Restmateriaal’ geschreven. Ruim honderd dichters leverden een bijdrage aan dit boek, onder wie Menno Wigman, Ester Naomi Perquin, Johanna Geels, Maria Barnas en Mark Boog. De door In de Knipscheer uitgegeven bundel werd samengesteld door Peter de Rijk. Dit is mijn gedicht:
 

Restmateriaal
 
Niet voor niets kreeg hij bij geboorte
een ongezadeld paard dat hem halverwege
wegwierp in een donker woud
niet voor niets scheurde zijn achilleshiel
strompelde hij naar de leeggelikte groeve
vergaarde daar handenvol onvindbaar erts
een halve eeuw lang parels voor de varkenstrog
 
Voor niets kwam hij nergens
op uit, raasde door de dagen
staarde zich stuk op de betekenis
van de dode hoek
hij de naaktzadige, vruchteloos
viel hij uiteen
 
Wat rest van hem is misschien
een kuil voor restmateriaal
een door woorden verstopte afvoer
een platgetreden dakrand
 


13/05/2017

In het nieuwe nummer van De Utrechtse Boekhouder, tijdschrift voor Utrechts literair erfgoed, staat een bijdrage van mij in de rubriek ‘Op kamers’. Het betreft een verhaal over mijn eerste studentenonderkomen in Utrecht. Het tijdschrift stata onder redactie van Niels Bokhove en Hans Heesen. 


24/04/2017

Ter gelegenheid van het bezoek van de Britse Dichter des Vaderlands Carol Ann Duffy aan Utrecht is een bundel verschenen met responsgedichten van het Utrechts stadsdichtersgilde, waartoe ik ook behoor. Naar aanleiding van het gedicht ‘Drunk’ van Duffy schreef ik het gedicht ‘Truffelfuck’. De bundel heet Dichterbijen / Poet Bees. Behalve gedichten van Duffy en responsgedichten staan er ook vertalingen in, gemaakt door studenten van de MA Vertalen, Universiteit Utrecht.  


12/12/2016

Op 14 december wordt mijn gedicht ‘Wolvenplein‘ onthuld bij de gelijknamige voormalige gevangenis. Het gedicht is te lezen aan de voorkant van het gebouw en werd geschreven in opdracht van Stadsdorp Wolvenburg.


27/10/2016

Op zondag 30 oktober vindt in de Utrechtse galerie KuuB een dichtersmiddag plaats ter gelegenheid van de recente publicatie Hortus conclusus, een samenwerkingsverband tussen Ateliergroep Tij en het Utrechts stadsdichtersgilde waarvan ik deel uitmaak. In dit fraai geïllustreerde boek staan twee gedichten van mij, gemaakt bij het werk van kunstenaar Leonieke Rammelt. 


06/10/2016

In de bloemlezing Dichters uit de bundel, de moderne Nederlandstalige poëzie in 400 gedichten staat mijn gedicht ‘Vroeger sneeuwde het altijd’. De bundel werd samengesteld door Dieuwertje Mertens en Chrétien Breukers.


07/06/2016

In het onlangs verschenen, rijk geïllustreerde boek Utrecht, hart van fietsend Nederland staat een gedicht van mij. Het heet ‘Ultraject’ en staat stil bij de mogelijke toekomst van Utrecht als fietsstad. Behalve talloze foto’s van het Tourevenement in Utrecht bevat het door Laurens Hitman samengestelde boek ook gedichten van Ingmar Heijtze en Alexis de Roode.


18/05/2016

Op zaterdag 23 april wordt in Sittard de verhalenbundel Wilde flora gepresenteerd, waarin 26 Limburgse schrijvers met ieder één verhaal zijn vertegenwoordigd. Ook ik heb hieraan een bijdrage geleverd. De bundel wordt uitgegeven door Leon van Dorp; de samensteller is Ton van Reen. Auteurs zijn o.m. Hans Dekkers, Pia de Jong, Wiel Kusters, Elke Geurts en Huub Beurskens.


15/02/2016

Ik ben uitgeroepen tot de winnaar van de Halewijnprijs 2015. Andere genomineerden waren Yannick Dangre, Marjolijn van Heemstra, Auke Hulst, Marco Kunst, Sana Valiulina en Fikry El Azzouzi. De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 20 maart in Roermond.
De Halewijnprijs wordt dit jaar voor de 29ste maal uitgereikt en werd eerder gewonnen door auteurs als Tommy Wieringa, Arthur Japin, Esther Gerritsen, Adriaan Jaeggi, Esther Jansma, Erik Vlaminck en Allard Schröder.
De Halewijnprijs is een oeuvreprijs en wordt jaarlijks toegekend aan een literair schrijver die op grond van de kwaliteit van haar/zijn verschenen werk extra belangstelling verdient.


09/12/2015

In het voorjaar van 2016 zal Vaderval verschijnen, mijn elfde roman. Behalve dit boek zal ook al mijn proza als e-book verkrijgbaar worden. Over mijn oeuvre en mijn nieuwe roman is het nodige te lezen in de voorjaarsbrochure van uitgeverij Marmer 


21/10/2015

Op 14 november wordt Grafleggingen ten doop gehouden, mijn nieuwe (vierde) dichtbundel.
De bundel bevat tekeningen van de kunstenaar Robbie Cornelissen.


14/08/2015

Op zaterdag 5 september zal ik op Manuscripta een voorproefje geven van mijn dichtbundel Grafleggingen, die in november verschijnt. Dit tussen 13.00 een 13.30 uur in boekhandel Waanders te Zwolle. Behalve ikzelf zal ook de dichter Paul Gellings uit eigen werk voordragen.


01/06/2015

Op 20 juni wordt vanaf 17.00 uur in het Literatuurhuis te Utrecht de bundel Terrible beauty / Barre schoonheid gepresenteerd. Dit boekje bevat gedichten van de vermaarde Ierse dichter W.B. Yeats en de ‘antwoorden’ daarop van het Utrechtse stadsdichtersgilde, waar ik ook toe behoor. Mijn gedicht reageert op Yeats’ vers ‘Coat’. Samen met Onno Kosters deed ik de redactie van deze bundel van uitgeverij IJzer.


27/05/2015

Op zondag 31 mei wordt om 15.00 uur bij Broese Boekverkopers in Utrecht de bundel Schaduwpeloton — Fiets je eigen Tour d’Utrecht in 13 gedichten gepresenteerd. In dit boekje bezingt het Utrechts Stadsdichtersgilde dertien locaties waar de Tour de France-karavaan op de eerste dag langs raast. Mijn gedicht staat stil bij sterrenwacht Sonnenborgh. De bundel, waarin o.m. ook gedichten van Alexis de Roode, Ingmar Heytze, Mark Boog en Onno Kosters staan, wordt uitgegeven door Magonia en bevat tevens vertalingen in het Frans en het Engels. Bij deze uitgave is ook een app gemaakt, waardoor de gedichten ter plekke kunnen worden beluisterd.


20/04/2015

Ik ben genomineerd voor de Halewijnprijs 2015. De Halewijnprijs wordt jaarlijks door de stad Roermond uitgereikt aan een auteur die volgens de jury op grond van de kwaliteit van zijn/haar verschenen werk bredere belangstelling verdient.
De prijs wordt dit jaar voor de negenentwintigste keer uitgereikt. Eind september is de winnaar bekend. De officiële prijsuitreiking vindt plaats op zondag 22 november in Roermond. De overige genomineerden zijn Yannick Dangre, Auke Hulst, Sana Valiulina, Marjolein van Heemstra, Marco Kunst, Fikry El Azzouzi.


03/03/2015

Onlangs verschenen de bloemlezingen Gedichten voor mannen en Poëzie voor vrouwen bij uitgeverij Marmer. In Gedichten voor mannen staat mijn gedicht ‘Vaarwel verwekker’ en in Poëzie voor vrouwen is mijn gedicht ‘Meisje’ te lezen.


19/01/2015

Mijn tiende roman, De brand in alles, is vanaf vandaag verkrijgbaar in de boekhandel en op bol.com. Het is het tragikomische verhaal van een Nederlandse locatiescout die zijn evenwicht verliest tijdens een klus in de Brusselse periferie.


08/01/2015

Onder auspiciën van Stichting Literaire Activiteiten Avier is bij uitgeefhuis De Manke God de bloemlezing Avier – de gedichten van 2014 verschenen. Daarin staat mijn nog niet eerder gepubliceerde gedicht ‘Sentimenteel’. Andere dichters in deze bundel zijn onder meer Erik Jan Harmens, Joost Zwagerman, Delphine Lecompte, Liesbeth Langemaat, Johanna Geels, Mark Boog en Onno Kosters.


03/12/2014

In het kader van de 12-delige Fietsende Bloemlezing van het Utrechtse Stadsdichtersgilde voor de komende Tour de France worden deze maand duizend zadelhoesjes in Utrecht verspreid met daarop een gedicht van mij. Het is het derde zadelhoesje tot nu toe; eerder waren er zadelhoesjes met een gedicht van Onno Kosters en een gedicht van Vrouwkje Tuinman. Mijn gedicht gaat als volgt:
 
koers onder de Dom door
waaier uit met al je aderen
maak kroonluchters van je spaken
zaai van zweet een dwaalspoor
 


04/11/2014

In het novembernummer van het Eigen Huis-magazine staat een door mij geschreven verhaal. Deze bijdrage aan de rubriek ‘huis met verhaal’ is getiteld ‘Villa Tugendhat’.
 


17/06/2014

In het zomernummer van poëzietijdschrift Awater staat een door Rob Schouten geschreven recensie van mijn dichtbundel Graafschade. Schouten schrijft onder meer: ‘Intussen kun je Graafschade op twee manieren lezen: als eenvoudige, maar rake portretkunst, maar ook als maatschappelijk tijdsbeeld: dit zijn onze dromen en illusies, onze missers en teleurstellingen. [..] Van het meest alledaagse is literatuur gemaakt, eenvoudige literatuur maar niettemin, het is in de adelstand verheven.’


10/06/2014

Op 20 juni verschijnt Een koffer vol verhalen, een bundel met verhalen, gedichten en illustraties ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van uitgeverij Marmer. Speciaal voor deze uitgave schreef ik het verhaal ‘De geluksbrenger’.


13/05/2014

Voor het schrijven van een nieuwe roman heb ik van het Nederlands Letterenfonds een projectsubsidie ontvangen. De roman zal vermoedelijk De brand in alles gaan heten en verhaalt van de lotgevallen van een locatiescout in België. Het is de bedoeling dat het boek in 2015 bij uitgeverij Marmer verschijnt.


12/01/2014

Op 1 februari zal in Perdu te Amsterdam mijn dertiende boek worden gepresenteerd: de dichtbundel Graafschade. Op dezelfde avond zal ook de nieuwe bundel van fondsgenote Johanna Geels worden voorgesteld. Ter omlijsting van deze feestelijke gebeurtenis treden ook de volgende dichters op: Onno Kosters, Han van der Vegt, Sasja Janssen, Leo Hermens, Koen Vergeer, Hanz Mirck en Frouke Arns.


01/12/2013

Mijn roman De man die brak is genomineerd voor de Grote Inktslaaf Literatuurprijs. Die wordt op 8 december uitgereikt in Paradiso, op de Beurs van Kleine Uitgevers.
De prijs is een initiatief van criticus Guus Bauer, die genoemde roman eerder lovend besprak.


11/11/2013

Op zaterdag 17 november word ik (in het Italiaans) geïnterviewd op het Pisa Book Festival naar aanleiding van mijn roman L’accompagnatore (vertaling van De begeleider). Interviewer is de socioloog, schrijver en journalist Carlo Bordoni.


20/10/2013

Op zaterdag 26 oktober om 19.30 uur zal op Cultura24 een interview worden uitgezonden met mij naar aanleiding van de verschijning van mijn nieuwe roman.


22/09/2013

Mijn nieuwe en negende roman is verschenen en heet De man die brak
Samen met Boris Everts heb ik ook een trailer gemaakt van deze roman


26/04/2013

In mei zal bij uitgeverij Meridiano Zero de Italiaanse vertaling van mijn roman De begeleider verschijnen onder de titel L’accompagnatore. De vertaling is van de hand van Laura Pignatti, die eerder o.a. werk van Couperus, Hella S. Haasse en Cees Nooteboom vertaalde.


15/02/2013

Op Lezentv ben ik ruim veertig minuten aan het woord over Onder nog onopgehelderde omstandigheden, mijn tweede dichtbundel. Lezentv is een boekenportal die interviews, lezingen, reportages en korte documentaires aanbiedt over boeken en schrijvers, in video die de kwaliteit van televisie benadert.


27/01/2013

Op Gedichtendag, 31 januari, raast het Utrechts Dichtersgilde, waartoe ik ook behoor, door de domstad om 2500 exemplaren van de vers van de pers gerolde bloemlezing Het Utrechts Dichtersgilde gaat dwars door de stad te verspreiden. Door diverse dichters van het Gilde wordt ook voorgedragen, en wel in Museum Oud-Amelisweerd.


29/11/2012

Mijn gedicht ‘Dit gedicht’ werd geselecteerd voor de 4de poëzieprijs Melopee, waarvoor de 21 beste gedichten uit Vlaamse literaire tijdschriften van 2011 zijn gekozen. Van deze gedichten is een bundel gemaakt, waarin naast mijn gedicht ook werk van Cees Nooteboom, Menno Wigman, Leonard Nolens, Delphine Lecompte en Luuk Gruwez staat.


26/09/2012

Op zondag 7 oktober verzorg ik tussen 11.00 en 13.00 uur een masterclass schrijven op de Servaashof, Stationsweg 46 te Venray (terrein van Vincent van Gogh voor psychische zorg). Deze workshop vindt plaats in het kader van MINDMAP, een internationale manifestatie over kunst en psychiatrie. Eerder verzorgden schrijfster Marente de Moor en publicist/columnist Emile Hollman een dergelijke masterclass.
Aanmelden voor deze masterclass kan via tel. 0478-531690 of info@odapark.nl


31/05/2012

T/m 14 oktober is er in het Odapark en op andere locaties in Venray een manifestatie over kunst en psychatrie: MINDMAP Hieraan heb ik een bijdrage geleverd in de vorm van vier prozaminiaturen die te beluisteren zijn in een telefooncel aan de Zuidsingel. Eén van deze prozaminiaturen is ook te lezen in een bij de tentoonstelling gratis verkrijgbaar magazine. Andere deelnemers aan de manifestatie zijn o.a. Jan Fabre, Marina Abramovic, Atelier van Lieshout, Kiki Lamers, Marlene Dumas, Peter Buwalda, Dimitri Verhulst en Hafid Bouazza.


12/04/2012

Op 28 april wordt mijn nieuwe dichtbundel gepresenteerd tijdens het Utrechtse literatuurfestival City2Cities . De bundel heet Onder nog onopgehelderde omstandigheden en wordt uitgegeven door De Contrabas.


10/02/2012

In het nieuwe nummer van het literaire tijdschrift De Brakke Hond staan enkele gedichten van mij. Deze gedichten zullen ook in mijn nieuwe bundel (vermoedelijke verschijning: mei 2012) te lezen zijn.


31/10/2011

Mijn tiende boek en achtste roman is verschenen: De schrijver en zijn meisjes . Naar aanleiding daarvan heb ik een trailer gemaakt en is er door uitgeverij Querido een schrijfwedstrijd georganiseerd, waarbij aspirant-schrijvers in de gelegenheid worden gesteld een nieuwe ontknoping van mijn roman te verzinnen.
 
1 oktober 2011
In het nieuwe nummer (nr. 6) van Poëziekrant staan twee gedichten van mij: ‘Te bestemder tijd’ en ‘Grow what you lack now’


27/05/2011

In het najaar zal bij uitgeverij Querido een nieuwe roman van mij verschijnen met de titel De schrijver en zijn meisjes. In dit boek neemt een schrijver drastische maatregelen om weer aansluiting te krijgen bij de tijd waarin hij leeft.


27/04/2011

Op vrijdag 13 mei wordt Hedendaags reisadvies gelanceerd, mijn eerste dichtbundel. Uitgeverij is De Contrabas.


03/04/2011

In het kader van het evenement City2Cities in Utrecht treed ik op 9 april op als dichter ten behoeve van het onderdeel DICHTER ACHTER ‘T RAAM. In diverse huiskamers op de Lange Nieuwstraat in Utrecht zal dan poëzie worden voorgedragen, behalve door mijzelf ook door dichters als Ruben van Gogh, Alexis de Roode en Esther Jansma.


12/01/2011

Mijn gedicht ‘Modern overwinteren’ is geplaatst op het Gedichtenforum van het poëzieweblog De Contrabas


05/01/2011

Mijn gedicht ‘Hedendaags reisadvies’ is geplaatst op het Gedichtenforum van het poëzieweblog De Contrabas


12/11/2010

In het voorjaar van 2011 zal bij uitgeverij De Contrabas mijn eerste dichtbundel verschijnen. De (voorlopige) titel hiervan luidt Hedendaags reisadvies.
Eerder publiceerde ik gedichten in de tijdschriften De Revisor, Passionate, DWB en Het Liegend Konijn.


16/05/2010

I.s.m. filmmaker Boris Everts heb ik een filmpje gemaakt gebaseerd op een van mijn prozaminiaturen: De kroongetuige. Het is de zesde korte film die ik hiermee heb voltooid en de vierde samen met Boris Everts. Eerder werden deze filmpjes vertoond op festivals als Crossing Border, De Nachten en Weerwoord.


01/03/2010

Mijn laatste roman, De begeleider, zal in het Duits vertaald worden bij Luchterhand Literaturverlag. Deze uitgeverij publiceerde eerder een Duitse vertaling van mijn roman Altijd maar begraven. Vertaler zal opnieuw Andreas Ecke zijn, die onder meer werk van Geert Mak, P.F. Thomése, Cees Nooteboom en Gerbrand Bakker voor een Duitstalig publiek heeft ontsloten.


25/01/2010

Vorige week, ruim drie maanden na de publicatie van mijn laatste roman, verscheen er nog een recensie over dit boek. Uiteindelijk hebben flink wat critici zich over De begeleider gebogen. Er zijn recensies verschenen in o.a. NRC Handelsblad, Het Parool, De Morgen, HP / De Tijd, Vrij Nederland, De Twentsche Courant en De Limburger. Over het algemeen waren de reacties erg positief; met name de stijl van de roman werd geprezen.


29/11/2009

In editie 2010 van De Sportkalender staan enkele bijdragen van mijn hand, o.a. op donderdag 11 november 2010. Nu verkrijgbaar in de boekhandel en de AKO-winkels.


25/10/2009

Op zaterdag 31 oktober tussen 10.00 en 11.00 uur in de ochtend word ik in het radioprogramma De Avonden geïnterviewd over mijn nieuwe roman De begeleider. Dit programma is te vinden op Radio 6, op de kabel, via internet of via DAB. Het vraaggesprek kan ook achteraf worden beluisterd via de site www.vpro.nl/programma/deavonden


10/10/2009

In het nieuwe nummer van Het Liegend Konijn, tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie, staan vier gedichten van mijn hand. In dit 215 pagina’s dikke nummer staat ook poëzie van o.a. Benno Barnard, Judith Herzberg, Erik Menkveld, Victor Schiferli, F. Starik, Mustafa Stitou, Anne Vegter en Peter Verhelst.


30/09/2009

De begeleider, mijn nieuwe roman, verschijnt op 22 oktober bij uitgeverij Querido.
Een hoofdstuk uit deze roman is te lezen op deze site.


17/04/2009

Mijn volgende roman zal in het najaar verschijnen bij uitgeverij Querido. Op verzoek van mijn redacteur Josje Kraamer, die onlangs van Contact naar Querido is verkast, heb ik besloten haar te volgen. Ik beschouw deze overstap als een heuse promotie – per slot heeft Querido een indrukwekkend Nederlands fonds met schrijvers als Thomas Rosenboom, Gerrit Krol en Doeschka Meijsing.


16/04/2009

In het nieuwe nummer van het literaire tijdschrift DW B staan drie gedichten van mijn hand.


17/02/2009

De Duitse vertaling van mijn roman Altijd maar begraven is verschenen onder de titel Immer nur begraben bij uitgeverij Luchterhand


14/02/2009

Op Festival Mooie Woorden in het Akademietheater van Utrecht treed ik op als dichter. Tevens is dan te zien mijn filmpje Jagen is een nobele aangelegenheid


19/10/2008

Soms sloot ik mijn ogen, mijn nieuwe roman is verschenen en verkrijgbaar in de betere boekhandel of via www.bol.com 

Aankondiging nieuwe roman De schrijver en zijn meisjes

Bijdrage aan bundel Avier – de gedichten van 2014

Bijdrage aan bundel Dichterbijen / Poet Bees

Bijdrage aan bundel Een koffer vol verhalen

Bijdrage aan De Utrechtse Boekhouder

Bijdrage aan dichtbundel Terrible beauty / Barre schoonheid

Bijdrage aan Dichters uit de bundel, de moderne Nederlandstalige poëzie in 400 gedichten

Bijdrage aan magazine Eigen Huis

Bijdrage aan poëzieweblog De Contrabas

Bijdrage aan poëzieweblog De Contrabas

Bijdrage aan Schaduwpeloton – Fiets je eigen Tour d’Utrecht in 13 gedichten

Bijdrage aan Utrecht, hart van fietsend Nederland

Bijdrage aan Wilde flora

Bijdragen aan bundels Gedichten voor mannen en Poëzie voor vrouwen

Bijdragen aan De sportkalender 2010

Bijdragen aan DW B

Bijdragen aan literair tijdschrift De Brakke Hond

Bijdragen aan Mindmap in Venray

Bijdragen aan tijdschrift Het liegend Konijn

Boekpresentatie Het Wezen

De begeleider verschijnt bij Querido

De man die brak genomineerd voor Grote Inktslaaf Literatuurprijs

Dichtbundel verschijnt bij uitgeverij De Contrabas

Duo-optreden met Maan Leo in Vlissingen

Gedicht n.a.v. hommage aan Rogi Wieg

Gedicht onthuld in voormalige gevangenis Wolvenplein

Gedicht voor Utrechts zadelhoesje

Genomineerd voor 4de poëzieprijs Melopee.

Interview in De avonden over De begeleider

Interview met mij in Italië

Interview n.a.v. roman Van de Wereld

Interview op Cultura24

Interview over Het Wezen

Italiaanse vertaling van roman De begeleider verschijnt

Korte film n.a.v. prozaminiatuur De kroongetuige

Lancering dichtbundel Hedendaags reisadvies

Literaire Kermis

Masterclass schrijven in Venray

Nieuwe roman

Nominatie Halwijnprijs 2015

Onthulling gedicht Zonstraat

Optreden gedichtendag 2019

Optreden in kader van City2Cities

Optreden op Lezentv over dichtbundel Onder nog onopgehelderde omstandigheden

Optreden tijdens festival Mooie Woorden

Overstap naar uitgeverij Querido

Poëzieavond in Tricht

Presentatie dichtbundel Graafschade

Presentatie dichtbundel Onder nog onopgehelderde omstandigheden

Presentatie dichtbundel Regels voor Europa

Presentatie dichtbundel Wilhelminapark

Presentatie van bloemlezing Het Utrechts Dichtersgilde gaat dwars door de stad

Presentatie van gedichtenbundel Hortus conclusus

Recensie over roman De begeleider

Recensie van dichtbundel Graafschade

Roman Altijd maar begraven vertaald in het Duits

Roman De begeleider wordt vertaald in het Duits

Roman Soms sloot ik mijn ogen verschenen

Subsidie voor nieuwe roman

Uitgeroepen tot winnaar van de Halewijnprijs 2015

Verschijnen van dichtbundel Grafleggingen

Verschijnen van roman Van de Wereld

Verschijning van roman De brand in alles

Verschijning van roman De man die brak

Verschijning van roman De schrijver en zijn meisjes

Verschijning van roman De Vaderval

Vertoning van mijn documentaire

Voorproefje dichtbundel Grafleggingen

Kraamkamer
Peter Drehmanns | Kraamkamer